MATEŘINKA PERUNKA

Základní a mateřská škola Praha 3
nám. Jiřího z Lobkovic 22/121
130 00 Praha3
IČ: 63831406

pracoviště Perunka
Perunova 975/6
130 00 Praha 3 - Vinohrady
zástupkyně pro
předškolní vzdělávání
Jana Jeništová

e-mail: materinka@perunka.cz 
tel.: +420 608 481 060

ID (datová schránka školy i školky)85qx857

Naše webové stránky žádné cookies nesbírají, proto nepotřebujeme Váš souhlas :-)

pověřenec pro ochranu osobních údajů
Ing. Pomije Radek MBA
pomije.radek@praha3.cz
222 116 711

IMG

Adaptace

... aneb zvykání na mateřinku

Běžně dětem umožňujme postupnou adaptaci na nové prostředí mateřské školy. Našim nejmladším tříleťáčkům a citlivějším dětem ji dokonce vřele doporučujeme!

Začínáme již dnem otevřených dveří, kdy si v červnu přijdou pohrát nově přijaté děti. Podívají se na svou třídu a seznámí se se svou paní učitelkou. Po prázdninách pak již vědí, na co se mají těšit :-)

V září je potřeba si na příchody vyhradit dostatek času. Rodiče mohou vejít do třídy společně s dítětem, vybrat první hračku a teprve poté se rozloučit. Z našich zkušeností víme, že není nejlepší, pokud je rodič v mateřské škole dlouhodobě přítomen. Proto je zpočátku možné se s dítětem rozloučit jen na chvíli a vyzvednout si jej již po chvíli (třeba půlhodince) samostatného pobytu a teprve postupně dobu prodlužovat.
Každé děťátko je jiné a každé potřebuje na zdárnou adaptaci svůj čas. 
Vše potom již domluvíte se svými paní učitelkami, přesně podle aktuálních reakcí Vašeho dítěte.
Pokud se při pobytu Vašeho dítěte v mateřince vyskytne jakýkoliv, třeba i drobný nesoulad, budeme vše řešit dohromady. Paní učitelky Vám nabídnou společné posezení, kde máme dostatek času se Vás vyptat, jak řešíte doma podobné situace. Naprosto ideální je, když se potkáme s oběma rodiči naráz.

Čerstvě tříletým nebo citlivějším dětem velmi pomůžete, když je budete po zdárné adaptaci, alespoň první měsíc vyzvedávat ze školky "po  O" - čili hned po obědě.

Mateřskou školu vnímáme jako doplněk výchovy dítěte v rodině, proto je pro nás důležité, aby se děti i dospělí cítili v mateřské škole dobře.

Snažíme se, aby třída byla pro všechny děti místem, kde se cítí bezpečně a kde nalézají kamarády. Podporujeme děti v samostatných pokusech a v dokončení započatého záměru. Chválíme byť i jen snahu a drobné pokroky dětí.

Pedagogové znají a respektují potřeby dětí předškolního věku, vydávají srozumitelné pokyny podpořené nonverbálně. Nabídka činností je přiměřeně náročná a pro děti prakticky využitelná.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podrobný seznam věcí vhodných do MŠ:

- převlečení do třídy - cokoli, v čem se dítě cítí dobře a co si umí obléknout.
Děti budou v těchto věcech cvičit, malovat a tvořit, proto je vhodnější dát dítěti takové věci, u kterých nevadí zašpinění.
- převlečení ven - podle počasí a rodinných zvyklostí, nejlépe, aby se dítě umělo obléknout
o tepláčky (kraťasy)
o v zimě oteplovačky (nebo jiné kalhoty do zimního počasí), bunda, PALCOVÉ rukavice a čepice (ven chodíme denně na 2 hodiny)
- pláštěnka – vždy je třeba mít ji připravenou v šatně, PODEPSANOU!
- holinky – taktéž PODEPSANÉ
- bačkory nebo sandálky (ne pantofle ani boty typu Crocs) – cvičíme v nich, lezeme po žebřinách, chodíme často po schodech
- pyžamko (každý týden v pátek si děti berou domů na vyprání) /neplatí pro předškoláky/
- VŽDY DOSTATEK náhradního oblečení (spodní prádlo, tričko, ponožky, punčocháče, tepláčky) – pro případ zmáčení při pobytu venku, polití, znečištění atp.
- Podepsanou lahvičku s pitím – prosíme pití každý den čerstvé

Ve školce děti budou mít:
- ručník a toaletní papír
- prostěradlo, polštář a peřinku včetně povlečení
- hrnečky pro pití ve třídě a nádobí v jídelně
- veškeré základní výtvarné potřeby (barvy, štětce, modelínu …)

Prosíme do MŠ přinést na začátku roku balení papíru do tiskárny, papírových kapesníčků, vlhkých kapesníčků a balení ubrousků (použití v jídelně). Děkujeme

Vez
CyberScout© NetMas, s.r.o. & Jan Slabý - IT Market, grafický design Radek Pokorný, všechna práva vyhrazena